aspartam

Główny składnik powszechnie stosowanych słodzików. Został odkryty przez przypadek.

Miało to miejsce w grudniu 1965 roku w USA, podczas badań nad lekiem przeciw czyrakom.

Podczas krystalizacji aspartamu z etanolu, James Schlatter, chemik firmy G.D. Searle & Company ubrudził sobie dłonie, po czym nieświadomie włożył palce do ust...

W ten sposób poznana została substancja słodząca, o krystalicznej postaci, która jest 100-200-krotnie słodsza od białego cukru i jednocześnie znacznie od tego cukru tańsza.

Kolejnym krokiem po jego odkryciu, były badania zlecone przez firmę G. D. Searle różnym instytucjom.

Pomimo faktu, że te badania wykazały szkodliwe działanie aspartamu na organizmy żywe, w lipcu 1974 roku agencja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności i leków (FDA) dopuściła go do obrotu, ograniczając jednak jego zastosowanie do sypkich zamienników cukru (słodziki), pastylek do ssania, oraz gumy do żucia.
SchlatterPomimo licznych ostrzeżeń naukowców i publikowanych badań, świadczących o jego szkodliwości, FDA w roku 1980 uznała aspartam za substancję bezpieczną dla zdrowia. Rok później zaczęto dodawać go do suchej żywności, oraz znalazł zastosowanie w dietetycznych napojach. Dwa lata później zaczęto nim słodzić napoje gazowane.


Do dzisiaj jest stosowany (w Polsce jest znany pod symbolem E-951), jako najpopularniejszy środek słodzący, chociaż ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. W jego skład wchodzą trzy związki: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. Ten ostatni związek zawarty w alkoholu metylowym, powoduje, że ci którzy go wypili tracą wzrok, a nawet umierają. Maksymalna, bezpieczna dla nas dawka to 7,8 mg/dzień, a litr słodzonego aspartamem napoju zawiera około 56 mg metanolu - te liczby powinny dawać do myślenia!
napój dietetycznyZ kolei nadmiar kwasu asparaginowego, prowadzi do śmierci pewnych neuronów w mózgu, gdyż powoduje napływ wapnia do komórek. Dzięki temu powstaje mnóstwo wolnych rodników zabijających te komórki. Substancji tej nie wolno zażywać kobietom w ciąży, ludziom starszym i dzieciom oraz przewlekle chorym, zwłaszcza na cukrzycę, gdyż przyspiesza rozwój chorób związanych z cukrzycą, np. zaćmy.
Tak więc (dla własnego dobra) warto sprawdzić, czy guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurty, galaretki, napoje owocowe i mleczne, napoje dietetyczne, rozpuszczalna kawa i herbata, środki przeczyszczające oraz inne produkty żywnościowe, nie zawierają w swoim opisie składu symbolu: E-951

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań