b_150_100_16777215_00_images_duze4_bombonierka.jpg

Bombonierka (z francuskiego bonbon – cukierek), to po prostu pudełko na słodycze.

W Europie zaczęło być popularne od XVIII wieku.
Wykonywano je z porcelany lub fajansu, często były bogato zdobione, najczęściej o zaokrąglonym kształcie.

Dzisiaj jest to pudełko tekturowe lub blaszane, zawierające zestaw cukierków lub czekoladek.
Produkcję czekolady w tabliczkach opracował w Anglii Joseph S. Fry już w roku 1847. Prawdopodobnie również jego pomysłem było zapakowanie czekoladek do pudełka - w roku 1868 pojawiła się najwcześniejsza znana nam bombonierka z obrazkiem przedstawiającym grupkę dzieci w powozie zaprzężonym w kozę.

CadburyNa pewno za to wiadomo, że - jesienią roku 1868 - pełne czekoladek pudełeczko wyprodukował Richard Cadbury. Na czterocalowych, owalnych wieczkach pudełek z drażetkami Cadbury'ego, przyklejany był specjalnie przygotowany wzór: oleodrukowy portret jego sześcioletniej córki.


W związku z walentynkami obchodzonymi już od XVII wieku, Richard Cadbury miał jeszcze jeden ciekawy pomysł. Otóż jako pierwszy wpadł na pomysł, żeby słodkie smakołyki pakować w pudełeczka w kształcie serca - po ich zjedzeniu miały się później przydać do przechowywania listów, prezentów i innych miłosnych pamiątek 

 

portret córki Cadbury'ego
bombonierki
fabryka czekoladek

 

 

 

 

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań