chleb

Wypiekane w temperaturze około 250 stopni Celsjusza pieczywo.

Chleb jest wyrabiany z mąki i wody na drożdżach, lub na zakwasie.

W wielu krajach świata, zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu wyrabia się go i spożywa w postaci płaskich placków, podobnych do wyrabianych niegdyś w Polsce podpłomyków.
Pierwszy chleb powstał najprawdopodobniej z nasion dzikich traw, jeszcze na długo zanim zaczęto uprawiać pszenicę. Pierwszy chleb pszenny upieczono prawdopodobnie około 9 000 lat temu.

Pszenicę młócono wówczas kijami, aby oddzielić ziarno, które mielono później na mąkę, na dużym płaskim kamieniu, używając do tego mniejszego kamienia rozcierającego - prymitywnych żaren.

Z mąki tej wyrabiano przaśny, a nie kwaszony chleb. Wypiekano go na silnie rozgrzanych kamieniach albo w popiele. W ten sposób powstawały wysuszone, płaskie placki, w dodatku brudne. Zaczęto więc używać do pieczenia glinianych garnków, które z czasem przekształciły się w specjalne piece z bocznymi otworami, przez które wkładano i wyjmowano chleb.

Starożytni Grecy i Egipcjanie przygotowywali już placki chlebowe na zakwasie, który powodował samorzutną fermentację, przez co chleb stawał się pulchny, porowaty i zyskiwał na smaku. Nadal jednak miał kształt płaskich placków.

Najstarszy chleb jaki odnaleziono, pochodzi z Krety (zasiedlonej około 7000 lat p.n.e.). Wykorzystując datowanie węglem radioaktywnym C14 określono jego wiek na 6100 lat - margines błędu to 180 lat.
W średniowieczu placki wyparł już chleb zakwaszony, sporządzany z pszenicy i żyta. Następny etap wypieku łączył się ze swoistą rewolucją - do chleba zaczęto dodawać drożdży. W piekarniach kupowano już pieczywo delikatne, białe, lekkie. Jedynie na wsi, gdzie do domów zaglądała bieda, wypiekano ciemne razowce.

Świetnym pomysłem okazała się krajalnica do chleba - od te pory kromki chleba mogły być jednakowej grubości. To z kolei rozpowszechniło użycie tostera w gospodarstwie domowym. 

Najstarsze znane informacje dotyczące chleba w Polsce, wiążą się z Bolesławem Chrobrym. Kiedy w roku tysięcznym jechał (jeszcze jako książę) na spotkanie z cesarzem Ottonem III, wstąpił do chłopskiej chaty, gdzie poczęstowano go świeżym chlebem. Na pamiątkę tego wydarzenia, wieś nazwano Piekarami. Pierwsze młyny wodne pojawiły się w Polsce w XII wieku, a w roku 1260 w Krakowie powstał pierwszy cech piekarzy 

Ciekawostki:
Najdroższy chleb świata wypiekany jest w piekarni Pan Pina w andaluzyjskim Algatocin. Jego cena - 117 euro za 400-gramowy bochenek - wynika z tego, że piekarz Juan Manuel dodaje do wypieku złoto, które znajduje się zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz najdroższego chleba świata. Prawie cały wypiek trafia do hiszpańskiego Costa del Sol, oraz do Rosji i na Bliski Wschód.
W ciągu roku, statystyczny Polak zjada około 45 kilogramów pieczywa.

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań