b_150_100_16777215_00_images_male3_chipsy.jpg

Przekąska w postaci cienkich, osuszonych plastrów ziemniaków lub innych warzyw, zazwyczaj obsmażonych w głębokim, gorącym tłuszczu.

Spotkać można również odmiany prażone (prażynki) lub pieczone.

Poszczególne smaki uzyskuje się dzięki starannemu doborowi przypraw i aromatów, rzadziej ziół.

Po raz pierwszy przygotował je w USA indiański kucharz George Crum w 1853 roku, w hotelu "Moon Lake House", w Saratoga Springs w stanie Nowy Jork. Zrobił to na prośbę gościa, który życzył sobie, by podać mu "cieńsze niż zwykle ziemniaki po francusku" (czyli frytki). CrumDopiero jak podał tak cienkie i kruche, że trzeba je było jeść rękami, bo łamały się pod widelcem, klient był zadowolony.

Po kilku latach zaczęto chipsy produkować na sprzedaż. Początkowo była to "chałupnicza" produkcja w której uczestniczyły całe rodziny.
Prawdziwą popularność chipsy zyskały dopiero w 1926 roku, gdy Laura Scudder, właścicielka fabryki chipsów w Monterey Park w Kalifornii, wpadła na pomysł pakowania ich w woskowane torebki, dzięki którym długo pozostawały świeże i chrupiące 

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań