e-dodatki

E-dodatki do żywności występują we wszystkich rodzajach żywności.

Spożywanie produktów, do których są dodawane, jest prawie nieuniknione, dlatego dobrze jest wiedzieć co jemy... a e-dodatki to składniki chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej smaku, wyglądu, trwałości lub innych właściwości.

Dodatki do żywności, które miały za zadanie przedłużać ich trwałość lub poprawiać ich smak, stosowano już w starożytnym Egipcie. Do peklowania mięs Egipcjanie używali saletry sodowej (E251) oraz azotynu sodu (E250), natomiast do konserwacji owoców i warzyw stosowali kwas octowy (E260). Stosowali również koszenilę (dziś E120) oraz kurkuminę (E100) po to, żeby żywność zabarwić.

W naszym kraju kilkaset lat temu, chcąc uchronić żywność przed zepsuciem, używano soli i wędzono mięso oraz ryby. Wtedy też do marynowania warzyw zaczęto używać octu.

Nasze babcie poprawiały kolor masła sokiem z marchwi, czyli karotenem (E160a). Oprócz tych nieszkodliwych dla naszego zdrowia, stosowano (nieświadomie lub celowo) również związki bardzo toksyczne.
Do poprawy wyglądu serów stosowano na przykład cynober (siarczek rtęci), papryka wyglądała znacznie jędrniej kiedy zastosowano minię (tlenek ołowiu), natomiast rakotwórczą żółcień masłową stosowano przy produkcji margaryny.

Tzw. E-dodatek, kojarzony najczęściej z żywnością i drukowany na opakowaniach w składzie danego produktu zawdzięcza swój symbol nazwie naszego kontynentu.


Dla łatwiejszego rozróżnienia podzielono dodatki na grupy, a każdy ze specyfików ma swój trzycyfrowy numer:

  • od E100 do E199 - barwniki,
  • od E200 do E299 - konserwanty,
  • od E300 do E399 - przeciwutleniacze i regulatory kwasowości,
  • od E400 do E499 - emulgatory, stabilizatory i zagęszczacze,
  • od E500 do E599 - regulatory odczynu pH oraz spulchniacze,
  • od E600 do E699 - wzmacniacze smaku i zapachu,
  • od E900 w górę - wszystkie pozostałe.

Dla bezpieczeństwa substancje dodawane obecnie do żywności są poddawane rozmaitym badaniom, mającym na celu eliminację tych szkodliwych dla naszego zdrowia. Ich lista jest co kilka lat aktualizowana.

Warto wiedzieć, że dodatki z grupy barwników mogą być bardzo niebezpieczne. Dobrze było by unikać tych, które powodują problemy z alergią i tarczycą: E110, E120, E123 (bardzo niebezpieczny, barwnik amoniakalny!) czy E127. Z kolei rakotwórcze mogą być barwniki E131 oraz E142.
Inną grupą niebezpiecznych dodatków są konserwanty, szczególnie te, z zawartością związków dwutlenku siarki - E220 do E227 

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań