b_150_100_16777215_00_images_male3_folia.jpg

Wyprodukowane na początku XIX wieku przez Oersteda - duńskiego fizyka - aluminium było początkowo strasznie drogie.

Jeszcze w roku 1852, kilogram tego surowca kosztował ponad 1000 dolarów, dlatego pierwsza w powszechnym użyciu była folia cynkowa.
Dopiero, kiedy w roku 1889 tanią metodę pozyskiwania aluminium opatentował Charles Martin Hall, i jego cena do roku 1914 obniżyła się do kilkunastu centów za kilogram, zaczęto coraz bardziej interesować się folią aluminiową, która mogła zastąpić cynfolię w roli materiału do pakowania. W porównaniu do cyny - nie korodowała tak łatwo, a jej błyszcząca powierzchnia czyniła ją bardziej atrakcyjną z wyglądu. W dodatku zapewniała przez dłuższy niż cyna czas świeżość zapakowanym produktom.

Pierwszą cienką aluminiową folię wypuściła na rynek w 1910 roku szwajcarska firma "Dr. Laubert, Naher & Cie. Emmishofen" z Kreuzlingen, lecz nie wywarła zbyt dużego wpływu na rynek amerykański aż do lat dwudziestych.

Człowiekiem, który rozpowszechnił folię aluminiową na świecie, był Richard S. Reynolds, który miał firmę produkującą cynfolię sprzedawaną wytwórcom wyrobów tytoniowych i cukierków. Kiedy przerzucił się na aluminium przekonał się, że ten metal daje się rozwałkować znacznie bardziej niż cyna, co w znaczący sposób obniżało koszty produkcji opakowań.

Obecnie folie aluminiowe o różnej grubości, stosowane są do pakowania (m.in. żywności) oraz do różnorodnych celów w technikach laboratoryjnych. Folia aluminiowa jest także wykorzystywana jako tzw. lustro lub ekran cieplny (odbijający promieniowanie podczerwone) do zapobiegania utraty ciepła. W tym celu stosuje się albo samą folię aluminiową (np. o grubości 0,05 mm), albo połączoną trwale z materiałem termoizolacyjnym 

Ciekawostka:
  Jeśli chcesz, aby potrawa nie wystygła zbyt szybko, wówczas należy owinąć ją w ten sposób, by błyszcząca strona była od środka, a matowa na zewnątrz, ponieważ błyszcząca strona lepiej zatrzymuje ciepło. Tak samo postępujemy, gdy chcemy coś upiec w piekarniku lub podgrzać w kuchence mikrofalowej. Również przykrywamy lub owijamy potrawę błyszczącą stroną.
  Z kolei, jeśli chcesz, by potrawa, np. kanapka, jak najdłużej zachowała świeżość, to owiń ją w taki sposób, by matowa strona folii aluminiowej była od środka. Wówczas nawet w gorące dni potrawa nie nagrzeje się i nie zepsuje.

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań