budka z hotdogami

Typowo amerykańskie danie - przykład jedzenia typu fast food.

Składa się głównie z podłużnej bułki oraz podgrzanej parówki.

Pierwsze hot-dogi mogły powstać we Frankfurcie nad Menem już w 1487 roku, ponieważ to tam podobno wynaleziono parówki. Może dlatego czasem na hot-doga mówiono "Frankfurterki".

Inna wersja głosi, że parówki wynalazł Johann Georghehner, rzeźnik z zawodu, który około 1600 roku wynalazł parówki zwane dachshund, czyli "jamnik", z którymi potem powędrował do Frankfurtu.

Feltman

Tak, czy inaczej, prawdziwą popularność hot-dog zdobył dopiero w drugiej połowie XIX wieku w USA. Stało się to za sprawą imigranta z Niemiec Charlesa Feldman (Feltman), który w 1871 roku otworzył na Coney Island pierwszą budkę z "dachshundem" w bułce mlecznej.
W ciągu pierwszego roku sprzedał prawie cztery tysiące bułek "nakłuwanych" specjalnym przyrządem w kształcie pręta o średnicy około 2 centymetrów, zakończonego stożkiem; w tak powstały otwór wkładano podgrzaną parówkę.
Światowa Wystawa Kolumba z 1893 roku spopularyzowała ten rodzaj pożywienia. Zostały otwarte setki stanowisk, żeby zaspokoić potrzeby wielomilionowej rzeszy zwiedzających.
Niedawno, podczas rozbiórki budynku starej restauracji w Nowym Jorku, znaleziono skamieniałego hot doga, który liczy sobie 140 lat. 

Ciekawostki:
To typowo amerykańskie jedzenie doczekało się swoistych rekordów:

  W 2007 roku, w Japonii przygotowano hot-doga o długości ponad 60 metrów. dłuuuugi hot-dog
   Z kolei najdroższy hot-dog kosztuje 69 dolarów i wypełniony jest wołowiną, grillowaną w oleju z białych trufli, przystrojoną masłem z białych trufli, z dodatkiem pasztetu z gęsich wątróbek z czarnymi truflami, musztardą, oraz słodkimi cebulkami Vidalia. Wszystko to wsadzone w 30-centymetrową, importowaną z Niemiec bułkę.

W obu przypadkach, przekąska trafiła do Księgi rekordów Guinnessa 

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań