jogurt

Jogurt to produkt mleczarski wytwarzany z pełnego lub odtłuszczonego mleka.

Najczęściej jest to mleko krowie, pasteryzowane, w którym przez 4 do 8 godzin w temperaturach od około 40°C nawet do 450°C rozwijają się kultury bakterii Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, powodując fermentację cukru (laktozy) w kwas mlekowy.

Ma dosyć gęstą konsystencję, jest ceniony dla właściwości smakowych, chłodzących i leczniczych.

Jest wytwarzany przez ludzi co najmniej od 9 tysięcy lat. Receptura pochodzi z Azji lub z Bałkanów, jego produkcję zapoczątkowali pasterze - mieszkańcy terenów należących dziś do Turcji i Bułgarii. Świadczą o tym odnalezione tam tysiące glinianych naczyń, w których był wytwarzany i przechowywany. Stąd pochodzi również jego nazwa. Po turecku "ya-urt" oznacza "kwaśne mleko", a Bułgarii mówi się na niego "jugurt" lub "kiseło mlako".

Król Francji Franciszek I poznał je w roku 1542. W stanie depresji i załamania psychicznego posłał po lekarza z Konstantynopola. Lekarz sporządził jogurt z mleka przywiezionych ze sobą owiec, i król po kilku dniach wyzdrowiał. Niestety owce się przeziębiły i zdechły. Lekarz zniechęcony klimatem wrócił do domu i zabrał ze sobą sekret wytwarzania napoju.
Jogurt zagościł na europejskich stołach dopiero w XX wieku. Początkowo sprzedawano go w aptekach. Popularność zyskał dzięki Szwajcarom, który opracowali jego słodkie, owocowe wersje.

Obecnie jogurty pija ponad 30% ludzi na całym świecie.
Udowodniono, że picie jogurtu wzmacnia odporność organizmu na zarazki, przyspiesza powrót do zdrowia po kuracji antybiotykowej, działa uspokajająco przy nadpobudliwości nerwowej i bezsenności, oraz przeciwdziała cukrzycy i miażdżycy naczyń krwionośnych. Pomimo tego nie zaleca się podawania jogurtu dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia 

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań