Najstarszym sposobem konserwowania żywności było suszenie na powietrzu, później przy ogniu.

Niektóre rodzaje żywności, jak ryby czy wołowinę, można zasolić. W dużych domach budowano ochładzane piwnice, gdzie mięso i ryby przechowywano w lodzie.
Odwiecznym sposobem umożliwiającym przechowywanie żywności w krótszym czasie było gotowanie.

Dopiero w 1810 roku, w związku z konkursem na opracowanie skutecznej metody konserwowania żywności dla wojska, ogłoszonym przez Napoleona w roku 1795, paryski cukiernik i piekarz  Nicolas F. Appert (metodą prób i błędów) wpadł na pomysł gotowania mięsa i jarzyn w hermetycznie zamkniętych, szklanych naczyniach. Okazało się, że wysterylizowane produkty nie psuły się, dopóki słoje nie zostały otwarte.
Tak powstały pierwsze konserwy.
tradycyjne wekiAppert nie wiedział, że apertyzacja, jak nazwano wynalezioną przez niego metodę, polega na sterylizacji, gdyż nie domyślano się jeszcze wówczas, iż psucie się żywności powodują drobnoustroje. Za swój wynalazek otrzymał wyznaczoną nagrodę w kwocie 12 tysięcy złotych franków. Żywność Apperta bardzo smakowała francuskiej armii i marynarce. Wynalazca otrzymał nagrodę wraz z dużym kontraktem na dostawy butelkowanej zupy i warzyw dla wojska. Pieniądze zainwestował w fabrykę żywności, ale niestety zapomniał zastrzec prawa do swojego wynalazku, co w krótkim czasie doprowadziło go do ruiny.

Zależność procesów fermentacyjnych od rozwoju drobnoustrojów odkrył wielki biolog francuski, Louis Pasteur (1822-1895) w wyniku badań nad fermentacją mlekową, a później masłową, alkoholową i octową, prowadzonych w latach 1857-68. Pasteur zainicjował sterylizację w temperaturach niższych od 100° Celsjusza, nazywaną pasteryzacją.

Puszki blaszane do przechowywania konserw, po raz pierwszy zastosowano w Anglii. Pierwszy patent na takie puszki uzyskał w 1810 roku londyński kupiec o nazwisku Peter Durand. Swój pomysł sprzedał dwóm angielskim wynalazcom - Johnowi Hallowi i Bryanowi Donkinowi, którzy użyli hermetycznych stalowych pojemników, zalutowanych cyną.
Od 1812 roku w konserwy mięsne i zupy w puszkach była już zaopatrywana brytyjska marynarka wojenna. O ich jakości może świadczyć fakt, że na początku naszego stulecia znaleziono puszkę zagubioną w obozowisku badaczy polarnych. Przeleżała ona na powietrzu 87 lat, a mimo to, po otwarciu, nadawała się do spożycia.
Od roku 1830 można już było żywność w puszkach zakupić w londyńskich sklepach. Pierwsza puszkowana żywność, jak np. konserwa z kiełbaskami, była droga, ponieważ pojemniki napełniano i zamykano ręcznie. Ceny spadły dopiero wtedy, kiedy w fabrykach konserw zaczęto używać maszyn.
Niejako konsekwencją pojawienia się konserw, było skonstruowanie do nich otwieracza.

Najnowszymi sposobami konserwowania żywności są: liofilizacja, to jest odwadnianie w stanie zamrożenia i napromieniowywanie.
Powszechnie też stosuje się zamrażanie produktów spożywczych, zwłaszcza owoców 

Ciekawostka:
Rocznie na świecie zużywa się około 200 miliardów puszek!


Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań