krochmalenie prześcieradła

Krochmal, skrobia (z niemieckiego Kraftmehl - mąka posilna).

Czyli wielocukier zbudowany z cząstek glukozy, szeroko rozpowszechniony w przyrodzie, stanowiący materiał zapasowy roślin.

Po zmieszaniu skrobi roślinnej (najczęściej ziemniaczanej) występującej jako biały, bezpostaciowy i bezwonny proszek o mikroskopijnych ziarenkach z wodą, otrzymywano gęsty zawiesisty płyn.
Jeszcze nie tak dawno temu w gospodarstwie domowym krochmal był szeroko stosowany do tzw. krochmalenia bielizny, koszul, a nawet chusteczek do nosa.
Nakrochmalone nie wchłaniały później kurzu ani wilgoci, co zapobiegało namnażaniu bakterii i pozwalało na dłuższe użytkowanie. Wszelkiego rodzaju zabrudzenia, bez względu na konsystencję były znacznie łatwiejsze do usunięcia.

Krochmal znano już w VII wieku p.n.e. w Małej Azji, Egipcie i na Krecie. Wyrabiano go wówczas z pszenicy.
Od XVIII wieku krochmalnictwo ziemniaczane rozpoczęli Niemcy, z początkiem XIX wieku Rosjanie i Francuzi, wkrótce potem krochmal z ryżu zaczęli produkować Anglicy, a w oparciu o kukurydzę - Amerykanie.
Pod koniec XIX wieku rozwinęło się krochmalnictwo ziemniaczane w Japonii oraz tropikalne na Jawie, Madagaskarze w Indiach. Był stosowany w przemyśle spożywczym, włókienniczym, chemicznym (kleje), farmaceutycznym oraz papierniczym.

W Polsce pierwsze krochmalnie powstały w latach sześćdziesiątych XIX wieku w Kongresówce, a przemysł ten bardzo rozwinął się w Polsce po I wojnie światowej.
krochmalenie serwetekObecnie krochmalenie stosowane jest coraz rzadziej, głównie w szpitalnictwie oraz w ośrodkach rehabilitacji.
Czasem podobno stosuje się go do walki z trądzikiem niemowlęcym  tzw. domowymi sposobami - przemywając skórę wacikiem nasączonym krochmalem 


Ciekawostka:

Jeśli chcesz, to możesz sobie zrobić krochmal samodzielnie.
Potrzebna jest łyżka mąki ziemniaczanej, litr wody, garnek, oraz opcjonalnie olejek zapachowy.
Najpierw trzeba w garnku zagotować 3 i 3/4 szklanki wody. Osobno, w 1/4 szklanki zimnej (koniecznie) wody trzeba wymieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej aż do uzyskania jednorodnej mlecznej mikstury. Mieszaninę należy wlać do wrzącej wody, cały czas mieszając, aby się nie skleiło. Kiedy mieszanka zacznie gęstnieć, trzeba zmniejszyć ogień do minimum i gotować jeszcze około 1 minuty. Po wystygnięciu można dodać do krochmalu  ulubiony olejek zapachowy, aby prasowane ubrania pachniały tak jak chcesz.

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań