pączki

Pączek to wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego.

Robi się go z mąki pszennej i formuje na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli, a potem smaży na głębokim tłuszczu.

Tłusty czwartek rozpoczynający ostatni tydzień karnawału, to jedyny dzień w roku, w którym bezkarne objadanie się pączkami jest powszechnie akceptowane. Ma to zagwarantować nam szczęście na kolejnych 12 miesięcy.
Z tej okazji Polacy zjadają ich w ciągu tego jednego dnia około 100 milionów, czyli średnio po 2,5 na głowę, za prawie 150 milionów złotych.

Nikt już dziś nie pamięta, kto wynalazł te oryginalne, smaczne ciastka. I choć trudno w to uwierzyć, podobno pączki znano już w starożytnym Rzymie i spożywano je podczas obchodów przełomu zimowo-wiosennego, ale w niczym nie przypominały dzisiejszych - były tłuste i bez cukru.
Słodki pączek jest zapewne zapożyczeniem z kuchni arabskiej.

Pierwsze polskie pączki spożywane przy zapustach, również nie były słodkie. Miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu. Do tego podawano je z tłustym mięsiwem i oczywiście zapijano wódką. O takich pączkach pisał nawet Mikołaj Rej w Żywotach człowieka poczciwego.


Przyrządzane na słodko zaczęły występować w Polsce od XVI wieku, choć jeszcze do połowy XIX wieku na terenie Rzeczypospolitej jedzono głównie pączki wytrawne, serwowane z boczkiem i ze słoniną.
Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste. Z kolei nadzienie pączków pojawiło się podobno dzięki berlińskiemu cukiernikowi, który marzył o służbie w pruskim wojsku. Niestety, z powodu dość wątłego zdrowia nie wcielono go do armii, ale został mianowany wojskowym kucharzem - z radości cukiernik przygotował drożdżowe słodycze z nadzieniem, o kształcie armatnich kul - tak przynajmniej mówi legenda.

trochę inne pączkiPrzepis na to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich jest prosty. Wystarczą żółtka jaj, mleko, cukier, mąka i drożdże. Wyrobione i wyrośnięte ciasto, podzielone na mieszczące się w dłoniach kulki, wrzuca się na rozgrzany do 180 stopni Celsjusza tłuszcz i smaży z obu stron. Następnie rumianą skórkę polewa się lukrem lub posypuje cukrem pudrem. Duszą pychotki jest nadzienie różane lub owocowe powidła, albo słodka masa jajeczna z dodatkiem alkoholu.

Nazwa "tłusty czwartek" pochodzi od urządzanych wówczas tłustych biesiad, mających wynagrodzić chrześcijanom czekający ich sześciotygodniowy post, zakazujący hucznych zabaw, wesel i posiłków mięsnych 

Ciekawostka:
Inna nazwa pączków to: bliny, babałuchy, lub na Śląsku kreple (od niemieckiego Krapfen, oznaczającego ciasto smażone na tłuszczu).

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań