popcorn

Przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy.

Te znane dzisiaj chyba wszystkim charakterystyczne chrupki, powstają dzięki cząsteczkom wody zawartym pod twardą, ale niezbyt grubą, pomarańczową łupinką ziaren kukurydzy.

Podgrzana do 190 stopni Celsjusza woda zamienia się w parę i rozsadza osłonkę, a znajdujące się w środku białko i skrobia, rozmiękczone przez wysokie ciśnienie i temperaturę błyskawicznie pęcznieją, niejednokrotnie z charakterystycznym trzaskiem.
Najnowsze badania archeologiczne stwierdzają jednoznacznie, że popcorn nie jest wynalazkiem współczesnych Amerykanów!

Na dokładkę, jego historia jest znacznie dłuższa, niż cała historia Stanów Zjednoczonych.

Okazuje się, że popcorn rozpoczął swą historię w Meksyku, a najstarsze zachowane informacje wskazują, że już około 5 tysięcy lat temu kukurydza była uprawiana przez Azteków. Krzysztof Kolumb dopiero miał odkryć Amerykę, kiedy Aztekowie oraz Inkowie już zajadali się prażoną kukurydzą. Przyrządzali ją, wrzucając ziarna kukurydzy do glinianego garnka ustawianego na palenisku. Najstarsze ślady prażonej kukurydzy pochodzące z około 4700 roku p.n.e. archeolodzy odnaleźli w Peru, a udokumentowane zapiski o popcornie pochodzą z 1650 roku i są autorstwa hiszpańskiego misjonarza Bernabé Cobo, który w swoich pamiętnikach pisał o peruwiańskich Indianach przypiekających zboże, które: "nazywają pisancalla i jedzą później jak cukierki..."

Również rdzenni Indianie Ameryki Północnej znali popcorn znacznie wcześniej od białych osadników. Już około 1612 roku pierwsi francuscy osadnicy w rejonie Wielkich Jezior napomknęli w swoich zapisach o stosowaniu popcornu przez Irokezów, którzy prażyli kukurydzę w naczyniach ceramicznych wypełnionych gorącym piaskiem. Jeden z francuskich osadników wziął ponoć udział w wieczerzy zorganizowanej przez Irokezów, gdzie podawano popcornową zupę i popcornowe piwo.

To właśnie dzięki osadnikom popcorn wywędrował w świat, a od czasu Wielkiego Kryzysu w USA zaczął zdobywać popularność - kosztował wówczas raptem 12 centów, tak, że mogli sobie na niego pozwolić nawet bezrobotni Amerykanie. Podawano go na śniadanie w postaci podobnej do popularnej owsianki czy kaszki, a także jako dodatek do ciast, puddingów, zup, sałatek i innych dań.
maszyna do popcornu z lat 60-tych XX wieku
Prawdziwa moda na popcorn rozpoczęła się wraz ze wzrostem popularności telewizji po roku 1950. Wcześniej prażoną kukurydzę jedzono raczej w kinach. Kiedy odbiorniki telewizyjne na dobre zagościły w domach, Amerykanie całymi rodzinami zaczęli zasiadać przed telewizorami i pochłaniać ogromne ilości popcornu. Dzisiejsze szacunki mówią, że Amerykanie spożywają około 25 bilionów litrów popcornu rocznie, czyli prawie 100 litrów na osobę w ciągu roku.

Dzisiaj, w XXI wieku, znowu zmieniły się preferencje - teraz puchate jasnożółte kłębuszki uzyskane przy pomocy np. mikrofalówki, zjadane są najczęściej solo i... na powrót zawitały do kin 

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań