prodiż

Zanim nastała era piekarników elektrycznych, w kuchniach niepodzielnie panował prodiż.

Było to elektryczne urządzenie do pieczenia, w postaci metalowego naczynia z pokrywą wyposażoną w centralnie umieszczony wizjer ze szkła hartowanego (z francuskiego: prodige).

Czasem, zamiast prądu, prodiż był ogrzewany gazem.

Powszechnie uważa się, że jego wynalazcą był austriacki przedsiębiorca i wynalazca Friedrich W. Schindler na początku XX wieku. SchindlerTo jemu przypisuje się skonstruowanie tego wykonanego z blachy aluminiowej, okrągłego najczęściej naczynia, wyposażonego w grzałkę elektryczną o mocy od 400 do 650 W, umieszczoną w pokrywie.

W nitach łączących części pokrywy wykonywane były otworki o średnicy 1,5 mm, które umożliwiały ujście gromadzącej się wewnątrz w czasie pieczenia pary wodnej.
Obecnie prodiż jest coraz rzadziej spotykany w domach i gospodarstwach, choć w dalszym ciągu można kupić to proste w budowie i obsłudze urządzenie w sklepach z AGD.

Inne źródła twierdzą, że prodiż (pod nazwą remoska) został wynaleziony znacznie później, a jego twórcą jest czeski elektrotechnik Oldřich Homut. Ponoć pierwsze urządzenia wyprodukowane zostały dopiero w latach 1953-1955.
Produkcja fabryczna rozpoczęła się w 1957 roku. Od 1999 roku produkowano prodiż również w wersji pokrytej teflonem.
W 2001 roku uznano prodiż za wynalazek roku 

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań