wino

Wino to napój otrzymywany przez fermentację alkoholową winogron lub owoców.

Legendy mitologiczne głoszą, że to Dionizos - bóg winnej latorośli, wina i płodnych sił przyrody - znalazł w Arabii Szczęśliwej winną łozę, zajął się jej uprawą, później nauczył ludzi jak ją sadzić, jak tłoczyć sok z winogron i jak go zamieniać w cudowny napój winny.

O swych odkryciach głosił Dionizos wędrując po całym świecie. Dawni pisarze powołujący się na pismo święte, przypisują z kolei wynalazek wina Noemu, który miał zasadzić pierwszą winorośl.

Badania archeologiczne wykazały, że już w schyłkowym okresie paleolitu (około 10 tysięcy lat temu), we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego ludzie potrafili wytwarzać wino, stamtąd umiejętność ta rozprzestrzeniła się na zachód. Ze staroegipskich malowideł ściennych, znane są sceny obrazujące produkcję wina i jego destylację. Odurzano się wówczas napojami alkoholowymi z fig, daktyli, winogron i innych owoców rosnących w tamtym klimacie. Już wówczas wino było elementem zarówno codziennej diety, jak i uroczystości religijnych starożytnego świata, a pierwsze wina zawierać mogły nawet do kilkunastu procent alkoholu.

W neolicie i w epoce brązu, tj. ponad 5 tysięcy lat temu, mieszkańcy osad na polach północnej strony Alp, od Sabaudii aż po Austrię, oraz w paśmie francuskiej Jury mieli sporządzać wino z malin i jeżyn. Na południowej stronie Alp wyrabiano wino dereniowe.
Najstarszym dowodem konsumpcji wina, jest osad w ceramicznej karafce, odnalezionej przez amerykańskiego archeologa Patricka McGoverna w Iranie, na terenie dawnego imperium Sumerów. Wiek resztek napoju oceniono na 7 tysięcy lat.

wyciskanie winogronZe smakiem wina gronowego najwcześniej zapoznali się ponoć Persowie w Azji Przedniej (legendarne wino szacha Djamshida) oraz Egipcjanie, którzy scenami przedstawiającymi prace w winnicy i wyciskanie winnego soku zdobili nawet groby swoich faraonów. Najprawdopodobniej w tym samym czasie wino było dobrze znane również i w Chinach.
W VI lub VII wieku  p.n.e., hodowla winorośli przeniosła się do Grecji, skąd dzięki kupcom fenickim i osadnikom greckim rozpowszechniana była dalej - wzdłuż wybrzeży Morza Śródziemnego. Do jego rozpowszechnienia przyczynili się również Rzymianie podczas swoich podbojów, kiedy idąc w kierunku północnym nieśli ze sobą - poza sztandarem z wilczycą - latorośl winną, aby na obczyźnie nie rozstawać się ze swym ulubionym napojem. W ten sposób zaszczepili winorośl i sztukę wytwarzania win m.in. w Galii, w krajach nadreńskich, w Panonii (Węgry) i Dacji (Rumunia).

Do Polski wino sprowadzili misjonarze i zakony chrześcijańskie (do celów liturgicznych), zakładając już w XII wieku winnice przyklasztorne, które jednak ze względu na nasze warunki klimatyczne, nigdy nie nabrały dużego znaczenia gospodarczego. Może dlatego zwyczaj picia wina rozpowszechnił się u nas dopiero na początku XVII wieku, kiedy zaczęto je sprowadzać z Moravii, Włoch, Austrii, Francji, Nadrenii i Hiszpanii. Od XVIII wieku najbardziej ceniono wina sprowadzane traktami beskidzkimi z Węgier.

O tym czy wino jest słodkie, czy wytrawne, decyduje producent. Jeżeli przerwie fermentację zanim cały cukier zamieni się w alkohol, to otrzyma wino słodkie. Wino wytrawne powstanie, gdy przefermentuje całość cukru.

Chateau Lafite rocznik 1787Najmłodszym typem wina wyrabianego z winnej łozy jest szampan, traktowany jako szlachetna odmiana tej grupy napojów 

Ciekawostki:
   Najstarszym zachowanym winem, które dojrzewa już od 500 lat, jest białe wino alzackie z 1472 roku, przechowywane w Strasburgu (Francja).
   W 1985 roku butelka wina Chateau Lafite rocznik 1787, została sprzedana za 160 tysięcy dolarów w domu aukcyjnym Christie's. Sprzedana butelka należała do Thomasa Jeffersona, trzeciego prezydenta Stanów Zjednoczonych i jednego z ojców-założycieli USA. Na butelce znajdują się jego inicjały – Th.J. W celach kolekcjonerskich kupił je milioner Bill Koch.

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań