zupka chińska

Zupa błyskawiczna, (zupa instant, z angielskiego: instant – natychmiastowy, błyskawiczny).

Żywność, która nadaje się do konsumpcji w kilka minut po zalaniu gorącą wodą, bez gotowania czy innej obróbki.

Zwykle składa się z makaronu i jednej lub więcej torebek z przyprawami, które nadają zupie smak, zazwyczaj zawiera glutaminian sodu stosowany jako wzmacniacz smaku i zapachu, czasem dodatkowo inne substancje o podobnym działaniu. Występuje w wielu wariantach smakowych.

Pomysł na przygotowanie rozpuszczalnej zupki błyskawicznej narodził się tuż po II wojnie światowej, kiedy w Japonii zaczęło brakować żywności. Pomysłodawcą, popularnych na całym świecie szybkich dań był, urodzony na Tajwanie Momofuku Ando. Zobaczył kiedyś długą kolejkę ludzi oczekujących przed uliczną budką serwującą zupę sojową z makaronem (jap. ramen).

Sam również skosztował "rarytasu" - spożycie potrawy skończyło się dla niego dwutygodniowym pobytem w szpitalu. Sądził, że uda mu się stworzyć produkt, który będzie łatwo dostępny, a co ważniejsze, zdrowszy od przeciętnego posiłku z budki i pomoże zwalczyć chroniczne w powojennych czasach niedobory żywności.
MomofukuPo licznych próbach, jego wynalazek pojawił się na rynku 25 sierpnia 1958 roku, produkowany przez założoną przez niego firmę Nissin, pod nazwą Chicken Ramen. Wynalazek uchodził wówczas za towar luksusowy, a za jedną porcję trzeba było zapłacić sześć razy więcej niż talerz prawdziwej, świeżej zupy!

W roku 1971 roku światło dzienne ujrzały Cup Noodle, które podbiły podniebienia ludzi na całym świecie.
Firma zasłynęła nie tylko z produkcji pierwszej błyskawicznej zupki, do której przygotowania potrzeba jedynie gorącej wody, ale także z późniejszych innowacji m.in. zupek w wodoodpornych plastikowych kubkach, oraz zupek przeznaczonych dla astronautów.

Kiedy w 2005 roku japoński astronauta Soichi Noguchi zabrał ze sobą zestaw "Space Ram" na pokład amerykańskiego promu Discovery - wynalazca tak skomentował ten fakt: "Jestem szczęśliwy, kiedy widzę ludzi rywalizujących ze sobą krajów, którzy w kosmosie dzielą się moimi kluskami".

Wynalazca "błyskawicznych posiłków", który zmarł w 2007 roku, w wieku 96 lat na zawał serca, zdobył w Japonii ogromną popularność. W roku 1999 w Osace, działalność rozpoczęło muzeum poświęcone "chińskim zupkom". Największymi fanami zupek błyskawicznych są mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni - w przeprowadzonym w 2000 roku sondażu, wymyślony przez Ando produkt został okrzyknięty najważniejszym japońskim wynalazkiem XX wieku.

Głównym producentem i eksporterem zupek w proszku jest Wietnam. W roku 2010, na całym świecie sprzedano 95 miliardów opakowań. Wychodzi na to, że statystycznie każdy z ludzi na Ziemi skonsumował około 13 porcji. Najwięcej zupek zjedzono w Chinach - 40 miliardów opakowań 

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań