Antoine Laurent de Lavoisier

Wybitny chemik francuski, współtwórca chemii współczesnej (1743 - 1794).

Był członkiem francuskiej Akademii Nauk.

Przeprowadzając badania i doświadczenia na zwierzętach i ludziach, stwierdził, że przyjęte przez organizm pożywienie ulega spaleniu.

Zużywa się przy tym procesie tlen, oraz wytwarza dwutlenek węgla i woda, a organizm człowieka uzyskuje w ten sposób niezbędne ilości energii, wyrażanej zazwyczaj w kaloriach.

Jednocześnie w wyniku tego procesu wytwarza się ciepło, którego ilość Lavoisier wspólnie z Laplace'm zmierzył w specjalnie do tego celu skonstruowanym kalorymetrze.

Wspólnie z H. Cavendisch'em udowodnił, że woda jest związkiem chemicznym, składającym się z dwu atomów wodoru i atomu tlenu, oraz niezależnie od M.W. Łomonosowa sformułował zasadę zachowania masy w reakcjach chemicznych.

Lavoisier w swojej pracowniEksperymentując m.in. z fosforem, obalił teorię flogistonu (substancja która miała wydzielać się podczas spalania każdej palnej substancji), i udowodnił, że przy spalaniu fosforu odpowiednio do jego masy, zanika dokładnie taka ilość tlenu jaką można później stwierdzić w kwasie fosforowym - tlen wiązał się z fosforem.
W roku 1787 stwierdził, że krzem to pierwiastek  

 W roku 1794, w wyniku wyroku Trybunału Rewolucyjnego Republiki Francuskiej, został stracony na gilotynie.

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań