b_150_100_16777215_00_images_duze6_marcepan.jpg

Masa utworzona ze zmielonych migdałów utartych z cukrem.

Przysmak pochodzi z Bliskiego Wschodu i tak naprawdę nie wiadomo kto pierwszy wpadł na pomysł, by obrane ze skórki migdały tłuc w moździerzu z cukrem tak długo, aż powstanie aromatyczna masa, którą łatwo formować... Podobno wymyślili go Persowie. Już wieki temu perski doktor, Rhazes pisał o zdrowotnych właściwościach pasty z orzechów i cukru.
Od ponad 5 tysięcy lat uprawiane są drzewa migdałowe, którego pestki po utarciu i zmieszaniu z cukrem trzcinowym, wytwarzanym od tego samego czasu w Indiach, dawały plastyczną, aromatyczną pastę, którą można było formować w dowolne kształty. Dzięki tej właściwości, cukiernicy od wieków wykorzystywali tę masę do tworzenia dekoracji.


Pierwsze wzmianki dotyczące wytwarzania marcepanu w Europie mówią o hiszpańskim Toledo, gdzie marcepan pojawił się (według jednych) już w IX wieku, inni twierdzą że w wieku XII. W każdym razie w Toledo ten migdałowy przysmak wytwarza się do dziś - jest tam mnóstwo sklepików i kawiarenek, w których sprzedaje się głównie marcepan.

W Polsce marcepan pojawił się w XVI wieku.

Od 1564 roku jego wytwarzaniem mogli zajmować się tylko aptekarze. Był wtedy uważany za lek i trzymany pod kluczem w domowych apteczkach. Dopiero gdy drogi cukier trzcinowy w XIX wieku zaczęto zastępować tanim, wytwarzanym z buraków, delikates ten stał się dostępny dla wszystkich.

"Tyle migdałów, ile można, i tyle cukru, ile trzeba" - to recepta Johana Georga Niedereggera, pierwszego i najsłynniejszego wytwórcy słynnej masy cukierniczej z Lubeki, któremu miasto to zawdzięcza miano "królestwa marcepanu". W roku 1806 Niederegger założył tam marcepanowy sklep - słynną Café Niederegger, która istnieje do dzisiaj i jest tłumnie odwiedzana przez mieszkańców Lubeki oraz turystów. Podobno jej częstym gościem był wybitny niemiecki pisarz Tomasz Mann, laureat literackiej Nagrody Nobla. Na piętrze kawiarni znajduje się muzeum marcepanu.

marcepanowe kuleczkiW przeszłości marcepan był bardzo popularny w całej Europie, albowiem nie jest zbyt trudny w produkcji. Wyparła go dopiero czekolada. Występował w wielu odmianach, twardy i miękki, różnokolorowy, z dodatkiem bakalii, w towarzystwie owoców. Wyrabiano z niego również wyrafinowane produkty cukiernicze, jak np. szachy, gdzie zbitą figurę zjadał zbijający.

W sklepach dostępne są zarówno małe marcepanowe słodycze ( cukierki, batoniki itp.), jak i gotowe masy marcepanowe użyteczne przy robieniu wypieków. Popularnością cieszy się barwiony marcepan, z którego wyrabia się przeróżne słodkie figurki - owoce, zwierzątka, kwiaty.

Niestety, nie jest to dietetyczny przysmak. Sama masa marcepanowa w 100 gramach ma około 450 kcal, zaś batonik marcepanowy w czekoladzie o wadze 50 gramów zawiera prawie 230 kcal  

Ciekawostka:
Podobno podczas klęsk głodu marcepan ocalił wielu mieszkańców miast, zastępując chleb.

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań