chleb

Pieczywo wypiekane w temperaturze około 250 stopni Celsjusza.

Chleb jest wyrabiany z mąki i wody na drożdżach, lub na zakwasie.

W wielu krajach świata, zwłaszcza w krajach Bliskiego Wschodu wyrabia się go i spożywa w postaci płaskich placków, podobnych do wyrabianych niegdyś w Polsce podpłomyków.
Pierwszy chleb powstał najprawdopodobniej z nasion dzikich traw, jeszcze na długo zanim zaczęto uprawiać pszenicę. Pierwszy chleb pszenny upieczono prawdopodobnie około 9 000 lat temu.

Pszenicę młócono wówczas kijami, aby oddzielić ziarno, które mielono później na mąkę, na dużym płaskim kamieniu, używając do tego mniejszego kamienia rozcierającego - prymitywnych żaren.


Z mąki tej wyrabiano przaśny, a nie kwaszony chleb. Wypiekano go na silnie rozgrzanych kamieniach, albo w popiele. W ten sposób powstawały wysuszone, płaskie placki, w dodatku brudne. Zaczęto więc używać do pieczenia glinianych garnków, które z czasem przekształciły się w specjalne piece z bocznymi otworami, przez które wkładano i wyjmowano chleb.

Starożytni Grecy i Egipcjanie przygotowywali już placki chlebowe na zakwasie, który powodował samorzutną fermentację, przez co chleb stawał się pulchny, porowaty i zyskiwał na smaku. Nadal jednak miał kształt płaskich placków.

Do niedawna uważano, że najstarszy chleb jaki odnaleziono, pochodzi z Krety (zasiedlonej około 7000 lat p.n.e.). Wykorzystując datowanie węglem radioaktywnym C14 określono jego wiek na 6100 lat - margines błędu to 180 lat. W 2018 roku, duńscy archeolodzy znaleźli na terenie Jordanii podpłomyk, którego wiek szacuje się na 14 400 lat. To najstarsze pieczywo jakie udało się dotąd znaleźć.

piec chlebowyW średniowieczu placki wyparł już chleb zakwaszony, sporządzany z pszenicy i żyta. Następny etap wypieku łączył się ze swoistą rewolucją - do chleba zaczęto dodawać drożdży. W piekarniach kupowano już pieczywo delikatne, białe, lekkie. Jedynie na wsi, gdzie do domów zaglądała bieda, wypiekano ciemne razowce.

Świetnym pomysłem okazała się krajalnica do chleba - od te pory kromki chleba mogły być jednakowej grubości. To z kolei rozpowszechniło użycie tostera w gospodarstwie domowym. 

Najstarsze znane informacje dotyczące chleba w Polsce, wiążą się z Bolesławem Chrobrym. Kiedy w roku tysięcznym jechał (jeszcze jako książę) na spotkanie z cesarzem Ottonem III, wstąpił do chłopskiej chaty, gdzie poczęstowano go świeżym chlebem. Na pamiątkę tego wydarzenia, wieś nazwano Piekarami.
Pierwsze młyny wodne pojawiły się w Polsce w XII wieku, a w roku 1260 w Krakowie powstał pierwszy cech piekarzy 

Ciekawostki:
Najdroższy chleb świata wypiekany jest w piekarni Pan Pina w andaluzyjskim Algatocin. Jego cena - 117 euro za 400-gramowy bochenek - wynika z tego, że piekarz Juan Manuel dodaje do wypieku złoto, które znajduje się zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz najdroższego chleba świata. Prawie cały wypiek trafia do hiszpańskiego Costa del Sol, oraz do Rosji i na Bliski Wschód.
W ciągu roku, statystyczny Polak zjada około 45 kilogramów pieczywa.

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań