b_150_100_16777215_00_images_duze6_maszynka.jpg

Mechaniczne narzędzie kuchenne, służące do rozdrabniania mięsa.

Wynalazcą ręcznej maszynki do mielenia mięsa, był XIX-wieczny niemiecki konstruktor Karl Friedrich von Drais, który był również wynalazcą tzw. "maszyny biegowej" - przodka dzisiejszego roweru. Podobno ta jego wersja maszynki wtłaczała porcję mięsa w metalową płytkę z kilkoma małymi otworami, co w efekcie dawało długie, cienkie pasma mięsa.

Dzisiejsza maszynka zbudowana jest z solidnej metalowej obudowy, oraz ślimaka - czyli dużej śruby (przypominającej przenośnik ślimakowy wynaleziony przez Archimedesa) wraz z nożami.

Napędzany ręcznie lub za pomocą silnika elektrycznego ślimak, obracając się przesuwa fragmenty mięsa w kierunku obracających się noży rozdrabniających, osadzonych na osi ślimaka.

To on także przeciska na zewnątrz rozdrobnione mięso przez tarczę z niewielkimi otworkami o ostrych krawędziach - czyli sito  

Testy z BRD | Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań