REKLAMY
słoik z marmoladą

Przetwór owocowy z przetartych owoców, które są gotowane z dużą ilością cukru.

Już w starożytnym Rzymie powstał pierwowzór marmolady, który nazywano melimelum. Była to konfitura wytwarzana z miodu (łac. mel) i jabłek (łac. malum)
Zamiast jabłek, w ten sam sposób konserwowano również owoce pigwy (marmelo) - być może stąd nazwa.

W Hiszpanii i w Portugalii marmolada była znana co najmniej od XV wieku, w Szkocji przepis na marmoladę pomarańczową można było znaleźć w książce "Mrs McLintock's receipts for cookery and pastry-work" z 1736 roku.


REKLAMY

sklep pani KeillerPierwszą osobą, która jako pierwsza zaczęła na szerszą skalę produkować ten słodki przysmak, była Janet Keiller, właścicielka sklepu w szkockim mieście Dundee. Stało się to w roku 1770, kiedy jej mąż James kupił po "okazyjnej cenie" pomarańcze - cały ładunek statku sądząc, że ubił świetny interes.
Już po fakcie okazało się, że była to co prawda hiszpańska pomarańcza, jednak z odmiany tych gorzkich, niejadalnych.

Na szczęście pani Keiller przetworzyła owe nieszczęsne pomarańcze tak, jak zawsze czyniła to z pigwą - rozgotowując je z dużą ilością cukru.

Do tego dodała cienkie paski skórki pomarańczy; otrzymany produkt nazwała mermelos i z powodzeniem zaczęła sprzedawać w swoim sklepie, w charakterystycznych białych ceramicznych słoikach, pod nazwą "Keiller Dundee Orange".

samochody do rozwożenia marmoladyWspółczesna marmolada, to przetwory produkowane wyłącznie z owoców cytrusowych, zawierające skórki owoców. Podobna definicja używana jest w regulacjach Unii Europejskiej.


W naszym kraju - niestety - marmolada to zazwyczaj mieszanina zmielonych, sprasowanych i niezidentyfikowanych owoców...

Znaki drogowe | BRD 24 | Karta rowerowa | Karta rowerowa - to proste | Wiersze miłosne | 1000 pytań